Products & Services for Consumers: Samples of Study Questions

Samples of Study Questions
After reading assigned article, test yourself:
1. Quality can be defined on two dimensions, _____________ and _______________ quality.
A) cost and promotional B) implied and competitive
C) service and strategic D) market perceived and performance
E) factor and resource
2. Though most products leave the factory at performance quality the products are often received by a
consumer in a less-than-perfect condition. This situation is usually attributable to which of the following?
A) damage during distribution processing B) damage by irate workers
C) damage because of environmental factors
D) damage because the product was not really made that well after all
E) none of the above is correct
3. In many countries the term product __________ is used to describe the changes mandated by local
product and service standards.
A) homophily B) homologation C) homogenization
D) clustering E) adaptation
4. ___________ marketing is a term used to identify concern with the environmental consequences of a
variety of marketing activities.
A) Green B) Envo C) Naderism
D) Socialist E) Planet
5. Which of the following requires that packaging material through all levels of distribution, from
manufacturer to consumer, be recycled or reused?
A) the United States B) the European Commission (EC)
C) NAFTA D) Australia/New Zealand
E) all of the above have such requirements
6. The primary function of a coat is to protect a person from cold weather. Which of the following are
generally required to create the primary function of a coat?
A) consumer spending power–in dollars B) physical attributes–such as fabric, lining, tailoring
C) a consumer–a human being D) a store –a place to purchase the coat
E) a place to go–a destination
7. All of the following are illustrations of how products (product concepts) have been rejected by cultures
because the products (product concepts) did not conform to norms, values, or behavior patterns of the
culture EXCEPT:
A) many financial services in Muslim countries. B) body jewelry in Japan.
C) pork and pork products in Scotland. D) filter cigarettes in Asia.
E) all of the above are examples of failed products (product concepts).
Department of International Trade & Marketing (ITM)
8. An important first step in adapting a product to a foreign market is to determine:
A) the degree of newness as perceived by the intended market.
B) the cost of the adapted product in the foreign market.
C) the advertising parallels with the domestic market.
D) the ability of a sales force to sell the product.
E) the match to religious doctrine(s) in the foreign country.
9. From a sociological viewpoint, any idea perceived as new by a group of people is:
A) a product with great potential. B) an innovation.
C) automatically up against resistance. D) a taboo in most countries.
E) none of the above matches with the question.
10. The process by which an innovation spreads is called:
A) the innovation cycle. B) the product life cycle.
C) the diffusion process. D) the fashion curve.
E) the product curve.
11. According to Everett Rogers, the crucial elements in the diffusion of new ideas include all of the
following EXCEPT:
A) an innovation. B) communication through certain channels.
C) new ideas are communicated over time. D) new ideas are sent to members of a social system.
E) all of the above are part of Everett Rogers system.
12. All of the following are considered to be extraneous variables that affect the rate of diffusion of an
object EXCEPT:
A) the degree of perceived newness. B) the perceived attributes of the innovation.
C) the method used to communicate the idea. D) the use of the Internet in the diffusion process.
E) all of the above are among the extraneous variables cited in the text as affecting the rate of
13. Carolyn is interested in marketing her company’s diet products in Asia. She is studying what
acceptable behavior, norms, and values in Asian markets. Carolyn is studying ___________________.
A) relative advantage.
B) compatibility.
C) complexity.
D) trialability.
E) observability.
14. Ingrid is developing promotional materials and product demonstrations to easily communicate the
benefits of her sport shoes. Ingrid is trying to enhance the ______________ of her products.
A) relative advantage. B) compatibility. C) complexity.
D) trialability. E) observability.
15. Installation, repair and maintenance, deliveries, and warranties are all found in which of the following
components of the product component model used in the text?
A) core component B) support services component C) packaging component
D) functional component E) global component
16. Simone Francis is a specialist in product design. She is responsible for a product’s aesthetic as well
as functional appearance. With respect to the product component model shown in the text, in which of the
following component categories would Simone’s talents most likely be used?
A) core component B) support services component
C) packaging component D) functional component
E) global component
17. “Frankenfoods” (genetically modified foods) are among the most controversial global marketing
problems with respect to _____________issues.
A) truth in lending B) political corruption C) labeling and product content
D) international pricing E) corporate social responsibility
18. How do the vast majority of services enter a foreign market?
A) exporting B) importing C) licensing, franchising, or direct investment
D) through brokers E) through agent intermediaries
19. Red Lobster seafood restaurant is considering opening branch operations in China. However, the
restaurant chain’s labor union has already pointed out a potential problem with this expansion. In China,
service providers would find it to be in bad taste to allow employees to collect tips for service. Since a
great portion of a typical wait-staff person’s compensation comes in the form of tips, the union would like
to know how employees would be compensated for this loss. The above example illustrates which of the
following barriers a consumer services marketer faces in a foreign market?
A) protectionism B) controls on transborder data flows
C) protection of intellectual property D) cultural requirements for adaptation
E) none of the above
20. All of the following can be considered to be advantages of private brands that appear in foreign
markets EXCEPT:
A) they receive greater manufacturer advertising budgets.
B) they provide the retailer with high margins.
C) they receive preferential shelf-space.
D) they have strong in-store promotion.
E) they are quality products at low prices.
Source: Cateora. 13 ed.
Products & Services for Consumers

ANSWERS:
1 D 11 E
2 A 12 D
3 B 13 B
4 A 14 E
5 B 15 B
6 B 16 A
7 E 17 C
8 A 18 C
9 B 19 D
10 C 20 A